A 300 éves újraalapítást ünnepelte a Marcali Római Katolikus Plébánia és az Egyházközség

A 300 éves újraalapítást ünnepelte a Marcali Római Katolikus Plébánia és az Egyházközség

2022. október 9-én, vasárnap 15 órakor szentmisével kezdődött az ünnepség a Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplomban, melyet a plébánia újjáalakításának 300. évfordulóján szervezett a Marcali Római Katolikus Egyházközség. Az istentisztelet főcelebránsa Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök volt, aki 1991-1993 között káplánként teljesített szolgálatot a településen. Rajta kívül meghívták a még élő, volt káplánokat is. Erre az alkalomra közülük eljött még Ajtós József (1976-1977), Sass Rudolf (1986-1990), Sifter Gergely (2008-2009) atya is. Az ünnepségen továbbá részt vett még Galambos Ferenc mesztegnyői és Németh József kéthelyi plébános is.

A rendezvényen Móring József Attila kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Göntérné Dr. Gyirán Szilvia, a Somogy Megyei Kormányhivatal Marcali Járási Hivatal hivatalvezetője, Dr. Sütő László Marcali város polgármestere, Bereczk Balázs alpolgármester, Bödőné Dr. Molnár Irén címzetes főjegyző, a Marcali Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, továbbá Kőrösi András, Kutor Veronika, Dr. Mészáros Géza, Miszi Zsuzsanna, Molnár Ágnes Anna önkormányzati képviselők, Schmidt László a Kéthelyi Gazdakör vezetője, továbbá az a városi intézmények, iskolák, civil szervezetek vezetői, s több meghívott vendég is részt vett.

A méltóságteljes bevonulásban templomi zászlókkal az egyházközség közösségének tagjai, valamint nemzeti színű zászlókkal a hittanos gyermekek is részt vettek. Berta Tibor püspököt a házigazdák nevében Gelencsér Róbert világi elnök, Király Jenő templomatya és Tóth Eszter Ágnes gimnazista köszöntötték. Majd Kiss Iván c. prépost, plébános a 300 éves jubileum kapcsán elmondta, hogy a török hódoltság után, 1722-ben szinte a semmiből kellett újrakezdeni a katolikus hitéletet Marcaliban. Ez az évforduló éppen ezért különösen alkalmas a hálaadásra, hogy megmaradt és tovább működik az egyházközség Marcaliban. Ezt követően Tóth Eszter felolvasta annak a 17 plébánosnak a nevét, akik az elmúlt három évszázad egyházi életét irányították.

A tábori püspök az istentiszteleten a vasárnapi evangéliumról, az engedelmesség fogalmáról, valamint a 300. évfordulóról is szólt a megjelenteknek. Végül Isten áldását kérte Iván atya további lelkipásztori munkájára, valamint a Marcali egyházközség további életére.

A szentmise zárásaként elhangzott a Himnusz és a Boldogasszony anyák kezdetű ének. Majd az ünnepi kivonulást követően a püspök megáldotta a templomtorony új, Szent II. János Pál pápát ábrázoló molinóját is, amelyet Dr. Pozsonyi Márk felajánlásából egy budapesti nyomdában készítettek. Ezután áldást adott azokra a kis levelű hársfákra is, melyeket a templom körül ültettek, továbbá jelképesen néhány lapát földet is szórt az egyik fa tövébe. A fákat az ünnep alkalmából az egyházközség Képviselő Testületének egyik tagja adományozta, miközben az önkormányzat a beszerzésben, a GAMESZ szervezete pedig az ültetésben segédkezett.

Kiss Iván plébános ezen túl megköszönte még Nagy Lászlónak, a Közút Kft. vezetőjének, hogy a Szent II. János Pál pápa szobor talapzata körüli újabb munkálatok is elkészültek az elmúlt héten, ezzel még hangsúlyosabb környezetet kapott az alkotás.

A 300. évforduló alkalmából szervezett ünnepi szentmisén a Marcali Fény Gyermekei Katolikus Zenekar, és Balogh Bálint kántor működött közre. Kósz Gyöngyi zongoraművésznő orgonakísérettel elénekelte az Ave Maria, a Balogh Bálint-Jáki Zoltán orgona-hegedű kettős pedig Marco Frisina: Anima Christi című énekét.

Az istentiszteletet követően a meghívott vendégeket és a résztvevőket az egyházközség közösségi házában vendégül látták szendvicsekkel és finomabbnál-finomabb házi készítésű süteményekkel, továbbá frissítőkkel, valamint helyben készített borokkal. Ezen kívül minden jelenlévő egy kis ajándékot is kapott emlékbe: a Marcali Katolikus Újság legújabb számát és egy a Marcali templomokat ábrázoló képeslapot.

Comments are closed.