Keresztút, a teremtésvédelem jegyében

Keresztút, a teremtésvédelem jegyében

Különleges alkalom volt március 1-jén, a pénteki keresztútjárás, mert a bérmálkozás előtt álló fiatalokat Tomanek Ferenc Áron atya vezette, az 1. állomáson ő imádkozott, és a gyermekek mellett ott volt vezető hittan tanáruk: dr Gyulainé Domján Zsuzsa és Bojtorné Király Márta hitoktató is. A csoport imádságában az állomásokon való elmélkedésekben megjelentek a teremtésvédelmi gondolatok. Jézus kínszenvedésének és kereszthalálának történetét a Golgotára vezető úton, az „Imádunk Téged, Krisztus, mert te a szent kereszted által megváltottad a világot” és a „Könyörülj rajtunk Uram, Könyörülj rajtunk és a tisztító tűzben szenvedő hívek lelkein!” mondatok keretezik, s hol a Miatyánk, hol az Üdvözlégy Mária ima hangzik el a jelenlevő hívekkel együtt imádkozva.

I. állomás: Halálra ítélik Jézust
II. állomás: Jézus vállaira veszi a keresztet
III. állomás: Jézus először esik el a kereszt alatt
IV. állomás: Jézus édesanyjával találkozik
V. állomás: Cirenei Simon segít Jézusnak a keresztet hordozni
VI. állomás: Veronika kendőt nyújt Jézusnak
VII. állomás: Jézus másodszor esik el a kereszt alatt
VIII. állomás:Jézus találkozik a síró jeruzsálemi asszonyokkal
IX. állomás: Jézus harmadszor esik el a kereszt alatt
X. állomás: Jézus megfosztják ruháitól
XI. állomás: Jézus a keresztre szegezik
XII. állomás: Jézus meghal a kereszten
XIII. állomás:Jézus testét leveszik a keresztről és anyja ölébe fektetik
XIV. állomás:Jézus testét a sírba helyezik

Megérkezve a stációképekhez letérdelünk vagy mélyen meghajolunk, de a XII. állomásnál, Krisztus kereszthalálakor mindvégig így cselekszünk.

Az oltár előtt fejeződik be a templomi ájtatosság.

A fiatalok csoportjával a program előtt beszélgetett, majd részt vett a keresztútjárásban a Rangits házaspár, ők a Kaposvári Egyházmegye teremtésvédelmi referensei.

A szentmise után a plébánián beszélgetés volt a témáról az érdeklődőknek. Gábor kémia- biológia szakos gimnáziumi tanár és kántor, felesége, Adrienn hittanár, 4 gyermeket nevelnek természet közeli lakhelyükön.

Bemutatták Ferenc pápa 2015-ben íródott első enciklikáját, Laudato si’, Áldott légy című könyvét, felhívták figyelmünket a könyv alapján készült The Letter, (A levél) és David Attenborough: Egy élet a bolygónkon című, dokumentumfilmekre. Ez utóbbi nagyon alkalmas a téma iránti érdeklődés felkeltésére, a tudások körének szélesítésére, a kihívások, a bolygónk megmentésére irányuló megoldások megismertetésére. Adrienn hangsúlyozta, hogy a könyv és a filmek is a REMÉNYT sugározzák, Gábor szerint, az emberiség előtt álló problémák megoldását nagymértékben erősíti a cselekvések, a tevékenységek közösségben történő megvalósítása.

 „Nem szabad azt gondolnunk, hogy ezek az erőfeszítések nem változtatják meg a világot. Az ilyen tettek valami olyan jót terjesztenek a társadalomban, amely mindig több gyümölcsöt terem annál, mint amennyit észlelhetünk, mert olyan jót hoznak létre e földön, amely mindig – ha olykor láthatatlanul is – igyekszik tovaterjedni. Továbbá az ilyesfajta magatartásformák kialakítása visszaadja saját méltóságunk érzését, nagyobb egzisztenciális mélységhez vezet, és lehetővé teszi annak megtapasztalását, hogy van értelme vándorlásunknak e világon.”

Írta és fotók: Gálné Végh Edit

Comments are closed.