Díjátadó Barcson: „Örökségünk – Somogyország Kincse” kitüntető címet kapott a marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplom

Díjátadó Barcson: „Örökségünk – Somogyország Kincse” kitüntető címet kapott a marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplom

A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Biró Norbert még 2021. január 6-án jelentette be a hírt a somogyi kitüntetések odaítéléséről, melyben az szerepelt, hogy – mások mellett – a Marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplom is elnyerte az „Örökségünk – Somogyország kincse” kitüntető címet. Sajnos a koronavírus-járvány miatt az ünnepi átadás, melyet az év eleji megyehéten, pontosabban Vízkeresztkor szoktak megrendezni, akkor elmaradt.

Végül a rendhagyó ünnepséget 2021. szeptember 17-én, Barcson, a Széchényi Ferenc Gimnáziumban tartották meg, a megye legnagyobb dicsőségének, a címer- és pecséthasználati jog adományozásának 523. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi közgyűlésen.

A rendezvényen Koós Csaba barcsi polgármester, Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője, Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, valamint a nap díszvendége: Schőberl Márton, kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár mondtak ünnepi beszédet és köszöntőt.

A Somogy Megyei Közgyűlés 2020. szeptemberi döntése értelmében a megye legmagasabb szintű elismerését, Pro Comitatu Somogy kitüntetést adományozott id. Tengerdi Győző, balatonkeresztúri nyugalmazott pedagógus, népzenekutató, népzenész, karnagy számára. Somogy Polgáraiért Díjjal ismerte el Bántó Zsuzsanna Magdolna, a fonyódi Mátyás Király Gimnázium nyugalmazott igazgatója, Bodó Imre József nyugdíjas agrármérnök, helytörténész, Góz Mihály József, a Buzsáki Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, Máj Péter kaposvári nyugdíjas, a Marcali 3 Tenor, Mocz András, a somogyszobi Mocz és Társa Magánerdészet Kft. tulajdonosa, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke, Rigó László, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Műszaki és Üzemeltetési Osztályának vezetője, Szabó Sándor, a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium nyugalmazott igazgatója, Tóth Gergely, a siófoki CE Hotels & Resorts ügyvezetője, és a szentbalázsi Zselici Rózsakert Idősek Otthona Kollektívájának tevékenységét. Somogy elismert értékeiről is közgyűlési határozat született. A döntés értelmében a megye vonzerejének növeléséhez, megyénk népszerűsítéséhez nagymértékben hozzájárult a Barcsi Malom, Deák Varga József életműve és a marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplom, ezért számukra az Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címet adományozza a Somogy Megyei Közgyűlés.

Az ünnepi eseményt Kraft-Hosszú Ildikó versmondó, Szakács Gábor, a Müncheni Zene- és Színházművészeti Főiskola harmadéves hallgatója, a marcali Három tenor, valamint két Somogy Polgáraiért Díjjal elismert barcsi előadó csoport, a Városi Fúvószenekar és a Boróka Táncegyüttes műsora színesítette.

A marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplomnak odaítélt díjat Kiss Iván címzetes prépost, plébános megbízásából Gelencsér Róbert, az egyházközség világi elnöke, és Kiss Kálmán, a plébániahivatal irodavezetője vették át. A városban ez a műemlék épület az első és jelenleg az egyetlen, amely elnyerte ezt a rangos megyei kitüntetést.

A Marcali plébániatemplomot egyébként Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület elnöke, valamint Kiss Kálmán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportjának akkori titkára (jelenleg elnöke) ajánlotta és terjesztette fel annak idején a kitüntetésre, mely javaslatot Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke is szinte azonnal felkarolt és támogatott.

Forrás és fotók: http://www.som-onkorm.hu/hirek/rendhagyo-idopontban-emlekezett-somogy-a-cimeradomanyozasra-161.html

Comments are closed.