In memoriam: Pozsonyiné dr. Laczkovics Anna

In memoriam: Pozsonyiné dr. Laczkovics Anna

Elhunyt Pozsonyiné dr. Laczkovics Anna, a KÉSZ marcali csoportjának alapító elnöke életének 70. évében. Temetése január 28-án 11 órakor lesz a marcali központi temetőben.

Laczkovics Anna 1950-ben Kaposváron született. Édesanyja háztartásbeli, édesapja néhai Laczkovics Gyula, egy rákospalotai több generációs kiskereskedő família leszármazottja volt, aki marcali község főjegyzőjeként dolgozott a második világháború után egészen 1950-ig, amikor a tanácsok megalakulásával politikai okokból el kellett hagynia hivatalát.

A marcali Lady János Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetem jogi karán tanult tovább, diplomáját 1973-ban szerezte meg. Ezt követően Marcaliban az ügyvédi munkaközösségben ügyvédjelöltként kapott állást. Ugyanebben az évben férjhez ment Pozsonyi Györgyhöz, akivel majdnem 44 évet éltek boldog házasságban. Két fiúgyermeket neveltek fel, akik már felnőttek, diplomások, jelenleg Budapesten élnek.

Időközben megszerezte ügyvédi szakvizsgáját. Munkája során elsősorban család- és vagyonjoggal foglalkozott, néhány esetben büntetőjoggal, majd a rendszerváltás után társasági joggal is. Az elmúlt hosszú évtizedek alatt sokan megismerték.

Ügyvédi teendői mellett 1995–1997 között először alelnöke, majd több mint 22 éve elnöke a KÉSZ marcali csoportjának, amelynek 1995-ös megalakulásakor alapító tagja is volt férjével Pozsonyi Györggyel együtt. Azóta töretlen hittel és nagy lelkesedéssel, fáradhatatlanul vezette a csoportot, amely az utóbbi időben gyarapodásnak indult, s mára már meg is haladta az alapítás létszámát.

A Marcali Római Katolikus Egyházközség közösségi házában a KÉSZ szervezésében rendszeresen tartanak előadásokat, összejöveteleket, belföldi zarándokutakat. Tevékenységük nemcsak a vallási témájú rendezvényekre korlátozódik, hanem történelmi, irodalmi, művészeti témákra, valamint közművelődési és nemzeti hagyományokat bemutató programokra is kiterjed.

E sokszínű rendezvények mozgatórugója volt Laczkovics Anna, aki ismertségének köszönhetően és széles kapcsolatai révén mindig képes volt színvonalas előadásokat szervezni Marcaliban. E rendezvények olyan népszerűek voltak, hogy nemcsak a tagságot, a keresztény híveket, hanem városi és vidéki érdeklődőket is szép számmal vonzottak.

Szakmai segítségére és őszinte tanácsaira ismerősei, embertársai mindig számíthattak. Ezen kívül tagja volt a Marcali Római Katolikus Egyházközség képviselő-testületének is. Munkájából kifolyólag jó kapcsolatokat tartott fenn a város civil szervezetivel és intézményeivel, valamint a KÉSZ más településeken működő csoportjaival. Amíg tehette, méltó módon képviselte a marcali csoportot a KÉSZ országos konferenciáin. Laczkovics Anna mindig megfontolt, példamutató élete követendő példa mindenki számára.

Marcali Város Önkormányzata Laczkovics Anna részére a város vallási, közéleti és közösségi életében végzett tevékenysége elismeréseként 2017-ben Marcali Városért díjjal tüntette ki.

Erejéhez mérten nyugdíjasként is tovább dolgozott. Férje elvesztése azonban megviselte, az utóbbi időben több betegséggel is küzdött, melyet méltósággal viselt. Halála váratlanul érte környezetét.

Fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva, a feltámadás reményében búcsúzik tőle a gyászoló család, rokonai, ismerősei, a Marcali Római Katolikus Egyházközség és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége marcali csoportja. Lelki üdvéért engesztelő szentmisét mutatnak be a temetését megelőzően, január 28-án 10 óra 15 perckor a marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony-plébániatemplomban.

Comments are closed.